Bezglutenowe · deser · wypieki

Bezglutenowe ciasto czekoladowe a’la brownie z malinami i orzechami

Banalnie proste i obłędnie czekoladowe. Orzechy w  środku, maliny na wierzchu. Czy znacie lepsze ciasto? Ten wypiek podbił moje serce i zapewniam, że jak je spróbujecie to będziecie chcieli więcej. Mocno czekoladowe i….. bezglutenowe.

Dodatkowo, chciałabym was poinformować, że zgłosiłam to ciasto do sierpniowej edycji konkursu KUKBUK – „Ciasta z owocami”. Będę bardzo wdzięczna za każdy głos, rejestracja nie trwa długo a możecie przybliżyć mnie do spełnienia marzeń. Tutaj znajduję się moje zgłoszenie. Pomożecie?

IMG_20160803_165117

Składniki: 

Ciasto:

  • 80 g czekolady gorzkiej
  •  70 g czekolady mlecznej
  •  90 g masła
  •  3 jajka
  •  90 g cukru
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich (lub migdałów)

Polewa:

  • 80 g czekolady
  • 40 ml śmietany 30%
  • 20 g masła

+  ok. 250 g malin

Przygotowanie:

Masło wraz z dwoma rodzajami czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier aby powstała gęsta piana. Do przestudzonej czekolady dodajemy zmielone orzechy, żółtka i ubite białka, wszystko mieszamy bardzo delikatnie. Masę przekładamy do tortownicy (18-20 cm) i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy polewę. Masło, czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do powstania gładkiej i lśniącej polewy.

Ostudzone ciasto dekorujemy polewą i malinami.

IMG_20160803_213511IMG_20160803_165204IMG_20160803_213809

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s