Ciasteczka · deser · wypieki

Biscotti z pistacjami i suszoną żurawiną

Zawsze zadziwiały mnie te ciasteczka. Ich kształt, wnętrze i ta chrupkość. Bardzo chciałam je upiec ale po przeczytaniu przepisu obawiałam się, że nie dam rady. Najpierw zagnieść ciasto, upiec, potem pokroić tak żeby za dużo się nie pokruszyło i znów zapiec. Wydawało by się, że jest trochę roboty ale w praktyce poszło szybko a efekt wyszedł pyszny.

Biscotti są chrupiące i kruche. Idealne do kawy czy herbaty a ich największą zaletą jest możliwość długiego przechowywania i cieszenia się ich smakiem. Dodatkowo, można zmieniać składniki, na przykład zamiast pistacji użyć migdałów lub orzechów włoskich a suszoną żurawinę zastąpić rodzynkami. Do wyboru do smaku!

IMG_20160807_223649.jpg

Składniki:

  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 125g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g pistacji (50g całych i 50g posiekanych)
  • 30g suszonej żurawiny
  • 100g cukru pudru
  • skórka ostarta z połowy cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misy miksera i łączymy (ciasto można także zagnieść ręcznie). Gotowe ciasto przekładamy na blat, chwilę wyrabiamy i formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na 30 minut.

Po upływie 30 minut, ciasto ostrożnie przekładamy na deskę i bardzo ostrym nożem kroimy na plastry o grubości 1,5 cm. Ciasteczka układamy na blasze i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok.5-10 min z jednej strony, po czym przekładamy biscotti na drugą stronę i pieczemy kolejne 5-10 min. Gotowe ciasteczka studzimy na kratce.

IMG_20160806_165142.jpg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s