Ciasteczka · deser · vege · wypieki

Wegańskie ciasteczka z kawałkami czekolady

Od dawna chodziło za mną coś prostego i smacznego. Coś  na raz. Muffinki? Trochę za dużo roboty.A bo to ciasto trzeba zrobić, potem jakiś krem do tego… Może ciasteczka? Strzał w dziesiątkę. Najlepsze to są te amerykańskie: duże, płaskie i jeszcze ta „płynna” czekolada.

Stworzyłam trochę inną wersję tych zachodnich ciasteczka. Moje są wegańskie i bez tłuszczu. Oczywiście mleko roślinne można zastąpić tym krowim tak samo z cukrem, możecie użyć zwykłego.

IMG_3035.JPG

Składniki: 

  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 1/4 szklanki + 3 łyżki mleka (użyłam migdałowego)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g mąki pszennej
  • 85 g czekolady

Przygotowanie: 

Cukier i mleko umieszczamy w misce i mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy do uzyskania gładkiej masy przy pomocy szpatułki. Mąkę i sodę przesiewamy przez sitko i dodajemy do ciasta partiami, ciągle mieszając. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasteczka wielkości orzecha włoskiego (ok. 30 g) układamy  w sporych odstępach na blaszy pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut (do momentu zarumienienia). ciasteczka studzimy na kratce.

Z podanego przepisu wyszło mi 20 ciasteczek 

IMG_3045.JPGIMG_3064.JPG

Reklamy

3 thoughts on “Wegańskie ciasteczka z kawałkami czekolady

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s