deser · Smoothie i koktajle · vege · Śniadania

Pudding chia z bananowo-kawowym “musem”

Nasiona szałwii hiszpańskiej czyli chia stały się bardzo popularne. Są świetną propozycją na śniadanie jak i deser. Sama bardzo często po nie sięgam i robię z nich pudding, który zazwyczaj podaje z owocami oraz orzechami. Tym razem postanowiłam, na potrzeby portalu Kawapl dodać do nich nieco kawowej nuty. Zwykły pudding chia zestawiłam z bananowo-kawowym „musem” oraz pozostałymi owocami. Połączenie tych dwóch warstw…. musicie spróbować sami jak to smakuje.

IMG_3119.JPG

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • ewentualnie miód

Przygotowanie:

Mleko mieszamy wraz z nasionami chia i podgrzewamy w garnku (mleko nie może się zagotować) do momentu aż nasiona napęcznieją*. Gdy mieszanina ostygnie, wstawiamy ją do lodówki na min. 10 minut do utworzenia puddingu. Następnie blendujemy banana, kakao, kawę i trzy łyżki puddingu chia do otrzymania gładkiej masy. Gotowy „mus” przekładamy na dno naczynia a potem dodajemy resztę szałwii hiszpańskiej. Całość można udekorować owocami.

*Jeżeli mamy więcej czasu, nasiona wymieszane z mlekiem możemy wstawić na noc do lodówki i rano będą gotowe.

IMG_3120.JPGIMG_3130.JPGIMG_3135.JPG

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s