Ciasta · deser · vege · wypieki

Wegański chlebek bananowy

Złota zasada: zanim wyrzucisz, najpierw pomyśl. Tak też jest w kuchni.  Weźmy na przykład bohaterów dzisiejszego przepisu, czyli banany. Gdy leżą za długo, ich czarna, pomarszczona skórka na pewno nie zachęca do konsumpcji ale to nie znaczy, że owoce nadają się tylko do kosza. Właśnie takie mocno dojrzałe banany smakują najlepiej. Co z nimi zrobić? No oczywiście, że chlebek bananowy, to najprostsze ciasto z ich wykorzystaniem jakie istnieje. Naturalnie słodkie, wilgotne i…. bananowe. Dziś przedstawię wam wegańską wersję tego chlebka.

IMG_3096.JPG

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 320 g mąki
  • 1/3 szklanki mleka (użyłam migdałowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie: 

Banany dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy cukier, mleko cynamon i mieszamy do połączenia składników. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do ciasta ciągle mieszając. Gotową masę przekładamy do małej keksówki wysmarowanej wybranym tłuszczem i pieczemy przez 40 minut w 170 stopniach. Po tym czasie ciasto przykrywamy folią aluminiową aby zbytnio się nie przypiekło i pieczemy jeszcze przez 30 minut.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s