Bez kategorii · deser · inne

Jogurtowe lody a’ la szarlotka

 

Proste i szybkie w wykonaniu lody na bazie jogurtu i musu jabłkowego z dodatkiem rodzynek. Te lody bardzo przypominają mi szarlotkę- można uznać, wafelek spełnia tu rolę kruchego ciasta, którego w szarlotce zabraknąć nie może.

Do przygotowania tych lodów nie potrzeba specjalnej maszynki, wystarczy tylko co kilka godzin przemieszać masę, aby nie utworzyły się kryształy lodu.

20160414200430_IMG_9424.JPG

Składniki:

  • 500g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek
  • 4 duże jabłka
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki płatków owsianych

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, posypujemy cynamonem i wrzucamy do garnka. Dodajemy 1-2 łyżki wody i gotujemy aż nasze jabłka będą miękkie. Po tym czasie zostawiamy je ostygnięcia a następnie przy pomocy blendera, miksujemy je na gładkie puree.

Płatki owsiane mieszamy z miodem i prażymy na patelni (robimy po prostu granolę)

Banana rozgniatamy za pomocą widelca a następie mieszamy z jogurtem. Dodajemy także mus z jabłek i garść rodzynek. Wierzch posypujemy naszą granolą. Masę umieszczamy w zamrażalniku i czekamy do momentu, aż konsystencja naszej masy zamieni się w lody.

Podajemy w wafelkach lub pucharkach. Dodatkowo wierzch można ozdobić owocami i dodatkową porcją granoli. 20160414200544_IMG_942920160414200324_IMG_9420

Link do książki


LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!

Reklamy

One thought on “Jogurtowe lody a’ la szarlotka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s